Battech assaja l’ús de bateries per a una nova línia d’eines per a la construcció de RUBI GROUP

El centre de referència en R+D+I en bateries del sud d’Europa, Battech, ha analitzat la fiabilitat i la vida útil de les bateries d’ions de liti que la companyia del sector de la construcció RUBI GROUP ha seleccionat per a desenvolupar una nova línia d’eines de treball, per garantir la seva autonomia i seguretat, d’acord amb les tendències del mercat, que demanda cada vegada més bateries lleugeres, de càrrega ràpida i amb un menor impacte social, econòmic i ambiental.

Battech, impulsat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el centre tecnològic Eurecat, ha establert una unitat conjunta de recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries amb l’objectiu de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i la sostenibilitat de les bateries del futur.

En el cas concret de RUBI GROUP, empresa especialitzada en la fabricació d’eines i materials per a la construcció, Battech avalua la fiabilitat i el comportament de les bateries que seran emprades dins d’un nou aparell, per tal que proporcionin l’energia necessària per assolir els requeriments d’ús de l’eina, i amb una vida mínima de treball la més extensa possible.

El director tecnològic de Battech, Agustí Chico, ha afirmat que “la innovació en bateries és estratègica per a poder portar al mercat nous productes autònoms que substitueixin productes cablejats amb el repte de no augmentar-ne el pes, però aconseguint que tinguin les mateixes prestacions”. Per tant, segons Chico, “cal avançar en noves formulacions químiques de bateries amb una densitat energètica cada cop més gran i, alhora, més sostenibles i de menor petjada de carboni pel medi ambient”.

El director de Battech, Jordi Jacas, ha destacat que l’anàlisi s’ha pogut dur a terme de manera ràpida “gràcies a la utilització dels equips cicladors de càrrega i descàrrega de bateries existents dins de Battech, que ofereixen una gran flexibilitat per adaptar-se a les necessitats dels clients”. Aquests equips, segons ha explicat Jacas, estan especialment preparats “per aportar una gran adaptabilitat i oferir els millors resultats amb el menor temps possible”. Les dades extretes han estat analitzades per l’equip de Battech per tal de proposar les millors estratègies d’ús de les bateries.

Per la seva part, Joan García, enginyer de desenvolupament de producte de RUBI GROUP, ha celebrat la col·laboració amb Battech, ja que “s’ha ajustat a les nostres necessitats actuals, en un moment on l’empresa fa una aposta clara i ferma per l’aplicació de bateries  a la nostra gamma de productes”.

García ha assenyalat la importància de comptar amb el suport d’un partner tecnològic “de primer nivell en aplicacions que són innovadores pel know-how de la nostra companyia” perquè, “d’una banda, ens permet garantir que introduïm al mercat un producte de la màxima qualitat, que satisfaci als nostres clients i ens mantingui com un referent per ells, i de l’altra ens ha permès accelerar el coneixement de la tecnologia de les bateries”. “Aquesta transferència rebuda ens serà molt útil per futurs productes i aplicacions. Ja tenim diversos projectes en desenvolupament en la nostra cartera i ben segur que en vindran més pròximament”, ha afegit.

Demanda creixent de bateries més lleugeres i amb poc impacte

Els usuaris reclamen cada vegada més que les eines elèctriques sense fils mantinguin la potència i moltes ja no estan disposades a acceptar una baixada de rendiment. Davant d’aquesta demanda, la tecnologia avança ràpidament per tal de donar-hi resposta.

L’investigador sènior de Battech Lluís Trilla ha explicat que cadascun d’aquests requisits requereix “una gestió de la bateria millor i més intel·ligent, tant per maximitzar la seva potència com per allargar la seva vida operativa”.  “Una de les grans consideracions per maximitzar la durada de la vida d’una bateria és l’estudi del seu envelliment per l’ús en l’aplicació que hagi de ser instal·lada, per exemple utilitzant un sistema de càrrega adequat i estudiant el seu comportament amb els perfils de potència i energia que requereixi l’aplicació de l’eina sense cables”, ha afegit.

Davant d’aquestes demandes, els investigadors se centren ara a desenvolupar bateries que pesin menys, que no depenguin de materials crítics com el cobalt, que es carreguin més ràpidament, i que tinguin un menor impacte social, econòmic i ambiental. També busquen que siguin “més modulars per a millorar la reparabilitat i fer viable el seu segon ús, la recuperabilitat de components per reintroduir a la indústria i la reciclabilitat al final de vida de les bateries”, apunta el promotor tecnològic de Battech, Alberto Gómez.

L’IREC, Institut de Recerca en Energia de Catalunya, i el centre tecnològic Eurecat han impulsat aquest any la creació de Battech, un centre de referència al sud d’Europa que va néixer per donar resposta a les necessitats d’R+D+I de la cadena de valor de les bateries i l’electrificació, que abasta la recerca, el desenvolupament i la innovació de tota la cadena de valor de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica, les energies renovables i els béns d’equip.

Battech no només s’orienta a les bateries de vehicle elèctric, sinó també a les de suport a la xarxa elèctrica, amb bateries de segona vida o de nova generació per compensar aquells pics de demanda que les energies renovables no puguin cobrir per falta de vent, sol o per un augment de demanda sobtat.

L’activitat de Battech se centrarà en els projectes d’R+D+I i serveis tecnològics per a empreses i projectes competitius nacionals i internacionals, a fi de generar i transferir coneixement a la indústria de les bateries.  La iniciativa es dirigeix a empreses fabricants i consumidores de bateries elèctriques, empreses del sector automoció i de la mobilitat elèctrica en general, companyies del sector energètic i béns d’equips, organismes públics de l’àmbit a escala regional, estatal i internacional, clústers, associacions i plataformes.