L'esdeveniment, que s’ha celebrat del 23 al 25 de maig a la Messe Stuttgart, Alemanya, ha servit com a plataforma per a BATTECH per mostrar les seves activitats recents de recerca i innovació en el camp de les bateries

En la seva missió de contribuir al desenvolupament de la mobilitat sostenible, BATTECH, un projecte liderat per l‘Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el centre tecnològic Eurecat, ha participat a la fira The Battery Show Europe. L’esdeveniment, que s’ha celebrat aquesta darrera setmana a la Messe Stuttgart, Alemanya, és actualment la fira de referència de bateries a nivell europeu i ha servit com a plataforma per a BATTECH per mostrar les seves activitats recents de recerca i innovació en el camp de les bateries.

Com a centre de referència del sud d’Europa, BATTECH cobreix tota l’R+D+i de la cadena de valor de les bateries, des del desenvolupament dels materials que composen les cel·les, com a parts fonamentals de les bateries, la seva integració en grans bateries orientades a la mobilitat elèctrica, però també a sistemes energètics, considerant la seva segona vida i el seu reciclatge final. L’objectiu principal dels projectes de BATTECH és millorar la densitat energètica, l’eficiència, la durabilitat, la seguretat i reduir els costos de les bateries, sempre amb una perspectiva de sostenibilitat i economia circular.

Durant el The Battery Show Europe, esdeveniment que ha reunit més de 700 expositors i ha comptat amb un programa d’alta qualitat amb un centenar de ponents experts, l’equip de BATTECH ha tingut l’oportunitat d’intercanviar idees i avenços amb la comunitat internacional relacionada amb les bateries i la mobilitat elèctrica. Durant els tres dies de fira, per l’estand han passat més d’un centenar de persones interessades en els projectes que està duent a terme BATTECH i per les seves activitats i capacitats de recerca, innovació i transferència en aquest àmbit.

Aquesta fira de referència a nivell europeu ha permès també a BATTECH presentar els seus avenços més recents en la recerca i el desenvolupament de tecnologies que s’estan duent a terme en els diferents projectes on IREC i Eurecat participen.

Els projectes europeus de referència que actualment lidera BATTECH són el projecte COBRA (liderat per IREC amb un pressupost d’11,8 milions d’euros), on es desenvolupen noves químiques per cel·les d’ió-liti exemptes de cobalt, i el projecte MARBEL (liderat per Eurecat amb un pressupost d’11,7 milions d’euros), on es desenvolupa la nova generació de paquets de bateries d’alta densitat energètica, modular, de pes optimitzat, amb temps de càrrega més curts, més durabilitat i amb un disseny ja pensat per un desmuntatge més fàcil de cara a una segona vida i a un reciclatge més fàcil de tots els seus components, alguns d’ells ja provinents de materials reciclats. Altres projectes on BATTECH està participant de manera molt activa són Free4Lib, XL Connect, Intelligent, Advagen i Spinmate.

En paraules de Carles Rubio promotor tecnològic, ”BATTECH, com a projecte compromès en superar els grans reptes de l’emmagatzematge d’energia elèctrica, està dedicant molts recursos i coneixement a la recerca, desenvolupament i transferència tecnològica per impulsar l’ecosistema industrial de les bateries”.

L’equip “treballa amb tecnologies avançades per a noves generacions de bateries d’ió-liti i de sodi, estat sòlid, explorant nous materials i millorant els processos de fabricació per aconseguir un rendiment superior i una major vida útil de les bateries, tot buscant sempre un major respecte pel medi ambient”, afegeix Jordi Jacas, investigador de materials i bateries.

Per altra banda, BATTECH “no només està impulsant la innovació en el camp dels nous materials per a bateries, sinó que també està contribuint a la creació d’un ecosistema robust i resilient per a la mobilitat elèctrica i el sector de l’energia”, destaca el director tecnològic de BATTECH, Agustí Chico. Aquesta visió holística, remarca, “inclou el desenvolupament, la fabricació i assaig de paquets de bateries de nova generació molt més eficients i sostenibles, així com la formació de professionals altament qualificats en aquest àmbit”.

Dins de l’àmbit de l’exposició, BATTECH “ha revelat alguns dels seus treballs més recents, incloent-hi avanços significatius en la millora de la capacitat d’emmagatzemament d’energia, així com en la recàrrega ràpida i la seguretat de les bateries”, ressalta Agustí Chico. Aquestes innovacions, assenyala, “poden canviar dràsticament la dinàmica actual de la mobilitat elèctrica, oferint solucions de bateries més eficients, duradores, segures i sostenibles”.

Amb el suport de la indústria i la comunitat científica, BATTECH “està decidit a continuar avançant en la seva missió de millorar la tecnologia de les bateries del present i del futur”, exposa Carles Rubio. La seva participació en el The Battery Show Europe “simbolitza el seu compromís amb la indústria i la seva determinació per continuar impulsant la mobilitat elèctrica i l’emmagatzematge d’energia d’origen renovable cap a noves fronteres d’innovació i sostenibilitat”, destaca.

BATTECH, recerca, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries

Impulsat i establert pel centre tecnològic Eurecat i per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), BATTECH aporta recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries amb l’objectiu de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i a la sostenibilitat per cobrir tota la cadena de valor de de les bateries com a centre referent d’R+D+i.